Doelen 2013

Kringloopwinkel de Groene Ezel ondersteunt in 2013 de volgende hoofddoelen:

• Stichting Zienderogen Heemskerk, hulp aan blinden en slechtzienden in diverse landen.
  • Stichting Stille Sterke Kracht, een revalidatiekliniek voor gehandicapten in Indonesië.
  • De Gevulde Waterkruik, een particulier drinkwaterproject voor gezinnen en scholen in Guinee Bissau door middel van 'rain harvesting' (regenwateropvang).
  • Stichting Gehandicaptenzorg Malang Indonesië, een tehuis voor geestelijk- en lichamelijk gehandicapten.
  • Stichting Fakkel 2000, zorg voor jonge- en gehandicapte blinden in Kameroen.
  • Stichting Eritrea Hagez, o.a. hulp voor een kraamkliniek in Keren, Eritrea
  • Tools to Work in Breda, voor het reviseren van oude gereedschappen, fietsen, naaimachines voor derde wereld landen.
  • MOV Castricum, hulp voor allerarmste kinderen in het district Addis Abeba, Ethiopië.

Meer informatie over de doelen:

Zienderogen

Stichting Zienderogen zet zich mondiaal in voor de allerarmste blinden en slechtzienden in de wereld. Teams van opticiens en oogartsen gaan op vrijwillige basis naar alle uithoeken van de wereld om mensen te voorzien van een bril of medische hulp. Ook leiden ze ter plaatse opticiens op. Zie www.stichtingzienderogen.nl voor meer informatie.

De Gevulde Waterkruik

Bij dit project worden lokale vaklieden opgeleid om met lokale materialen een uitgekiende watertank voor gezinnen te bouwen. Door middel van 'rain harvesting' (opvang van regenwater) wordt de tank tijdens het regenseizoen gevuld met water dat lang vers en koel blijft in de watertank. Hierdoor hebben de dorpelingen een (duurzame) schoonwatervoorziening dichtbij huis. Dit bevordert de volksgezondheid en draagt bij aan bijvoorbeeld minder schooluitval van de kinderen. De vrouwen hoeven niet urenlang met kruiken op hun hoofd te lopen naar een ver gelegen waterput en kunnen meer tijd aan de huishouding en het land besteden. De vaklieden leiden ook weer andere dorpelingen op, waardoor de kennis van dit vakwerk zich als een olievlek over het land verspreidt en zodoende behouden blijft. Zie www.degevuldewaterkruik.nl voor meer informatie.

Fakkel 2000

Deze stichting is opgericht door Truus Jonker, een Nederlandse blinde vrouw, die zich inzet voor de zorg van jonge- en gehandicapte blinden in Kameroen. Ze ondersteunt een opleidingscentrum, waar blinden basisvaardigheden leren zoals braille-lezen en -schrijven, blind machineschrijven, stoklopen, handvaardigheid en andere zaken ter bevordering van de zelfredzaamheid. De stichting zamelt ook geld in voor praktische hulpmiddelen, zoals brailleschrijfmachines, portable radio's en blindenstokken. Zie www.fakkel2000.nl voor meer informatie.

Gehandicaptenzorg Malang Indonesië

De Stichting zet zich in voor de gehandicapten in het tehuis YPAC in Malang, Oost-Java, Indonesië. Dit tehuis biedt onderdak en zorg aan geestelijk- en lichamelijk gehandicapten. Een groot deel van de hulpverlening aan het tehuis is in de vorm van projecten zoals verbouwingen of de aanschaf van orthopedisch schoeisel voor een aantal kinderen. Kijk ook op www.gehandicaptenzorgmalang.nl voor meer informatie.

Stille Sterke Kracht

Deze stichting beheert een revalidatiekliniek voor gehandicapten in Kaliburu (Java) in Indonesië. Na wat tegenslagen gaat de stichting onvermoeibaar door met de opvang en begeleiding van gehandicapten in de regio. Zie www.ssk-yracj.org voor meer informatie.

Eritrea Hagez

Stichting Eritrea Hagez (Eritrea Hulp in het Nederlands) zamelt geld in om in Eritrea de Walikukliniek een kliniek voor de allerarmsten te ondersteunen. De kliniek is gevestigd in de armste wijk van Keren, de tweede stad van Eritrea. Het ingezamelde geld wordt besteed aan praktische zaken zoals melkpoeder, medicijnen en speeltoestellen. Zie www.eritreahagez.nl voor meer informatie.

Tools To Work (voorheen Derde Wereld Werkplaats) reviseert kwaliteitsgoederen voor kleinschalige projecten in ontwikkelingslanden, zoals technische scholen en inkomengenererende activiteiten. Circa 80 mensen werken iedere week samen met deskundige werkbegeleiders aan de revisie van deze gebruiksgoederen. Ook ontwikkelen zij producten waaronder handgereedschap waarmee mensen een inkomen kunnen verdienen. Kijk voor meer info op www. www.dwwbreda.org.

MOV Castricum (Castricum voor Ethiopië). MOV staat voor: MOV: Missie - Ontwikkeling - Vrede en richt zich voornamelijk op hulp voor allerarmste kinderen die wonen in het district in Addis Abeba. Wie kent hem niet: pastoor Kaleab binnen de parochie " De Goede Herder " in Castricum en bezield voetballer bij DEM in Beverwijk. Zijn enthousiasme heeft er toe geleid dat er inmiddels veel voorzieningen voor kinderen zijn gerealiseerd en er meer kinderen naar school kunnen. Leren lezen en schrijven is het begin van het eind van armoede. Kijk voor meer info op www.castricumvoorethiopie.nl.